İflasını duyuran kripto para borsası FTX ile yakın bağları nedeniyle son birkaç haftadır zor günler geçiren popüler altcoin projelerinden birisi olan Solana (SOL), bugün yeşil bölgede işlem görüyor.
Solana'nın Fiyat Performansı
Solana'nın fiyatı, gün içi işlem seansı sırasında bu yazının hazırlandığı sırada yüzde 1,5'in üzerinde yükselişle 13,89 dolardan işlem gördüğü görüldükten sonra yatırımcıların radarına girdi. Ayrıca, kripto para piyasasının toplam değeri son güne göre yüzde 1,08 artışla 858.41 milyar dolara yükseldiğinden kripto para piyasasının genelinin de toparlanma modunda olduğu görülüyor.
Piyasa genelindeki toparlanma, sırasıyla yüzde 1,40 ve yüzde 0,94 artışla 17 bin 136 dolara ve bin 283 dolara yükselen Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi büyük kripto para birimlerinin bugünkü fiyat toparlanmasından açıkça görülebiliyor görülüyor. Kripto para piyasasındaki bugünkü olumlu durum bir dizi faktör nedeniyle piyasada devam eden genel düşüş trendinin sona erdiği anlamına geliyor.
Solana'da tüm zamanların en yüksek seviyesi (ATH) 6 Kasım 2021 tarihinde 259,96 dolarla kaydedilmişti. SOL, 5 Nisan 2018'de gerçekleşen ilk tohum satışı sırasındaki fiyatı yalnızca 0,04 dolardı. Bu bakımdan altcoin'de kaydedilen son ATH yaklaşık 6 bin 500 katlık bir yatırım getirisini (ROI) temsil ediyor. Solana, 2020'de piyasaya sürüldükten sonra en çok tercih edilen kripto paralardan biri haline geldi ve iki yıldan kısa bir süre içinde yaklaşık yüzde 30 bin değer kazandı. Solana'nın ateşli bir destekçisi olan FTX kurucusu Sam Bankman-Fried, bu yılın başlarında Solana'yı "en az değer verilen coin" olarak adlandırmıştı.
Solana Nedir?
Ethereum Katili olarak gösterilen Solana, Ethereum'a benzer açık kaynaklı, merkeziyetsiz bir projedir ve merkeziyetsiz, ölçeklenebilir uygulamaları barındırmak için tasarlanmıştır. SOL, ağdaki işlemler için ödeme yapmak üzere kullanılan ağın yerel varlığıdır.
2017 yılında Anatoly Yakovenko tarafından kurulan Solana, 2020'nin Mart ayında Cenevre merkezli Solana Vakfı tarafından resmen başlatıldı. Blockchain, San Francisco merkezli Solana Labs tarafından inşa edilmiştir.
Solana protokolü, merkeziyetsiz uygulamaların oluşturulmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Tarih ispatı (PoH) ve hisse ispatı (PoS) konsensüs mekanizmasını kullanarak ölçeklenebilirliği artırmayı amaçlamaktadır. Solana saniyede yaklaşık 65 bin işlem gerçekleştirebiliyor ve rakiplerine kıyasla daha düşük işlem ücretleri talep ediyor. Solana'nın yerel varlığı SOL, işlem ücretlerini ödemek ve stake etmek için kullanılır.
Solana'ya Yatırım Yapmak İçin Potansiyel Nedenler
Dünya, minimum çevresel etkiye sahip sürdürülebilir uygulamalara daha meyilli hale geldiğinden, Solana en iyi çevre dostu kripto paralardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle SOL, çevreyi korumaya meraklıları için en iyi seçimdir. Solana'yı diğer kripto paralardan ayıran özelliklerden bazıları şunlardır:
Solana'nın hızla büyüyen ekosistemi ve çok yönlülüğü, merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) için önde gelen Blockchain olan Ethereum'a rakip olarak tanınmasını sağlamıştır.
Solana, merkeziyetsiz finans (DeFi) ve değiştirilemez token'lar (NFT'ler) gibi son teknoloji uygulamaları çalıştırmak için hayati önem taşıyan akıllı sözleşme özelliklerini sunar.
Solana, bir Blockchain'deki işlemlerin sıralanması sürecini hızlandıran Proof of History adlı yepyeni bir fikir birliği mekanizması üzerinde çalışmaktadır. Böylece, PoH mekanizması ağı inanılmaz derecede hızlı ve etkili hale getirir.
Solana hem tarih ispatı (PoH) hem de hisse ispatı (PoS) fikir birliği modelini kullanır. PoS, doğrulayıcıların sahip oldukları coin veya token sayısına göre işlemleri onaylamasına izin verir; PoH ise bu işlemlerin hızlı bir şekilde zaman damgası almasını ve doğrulanmasını sağlar. Solana, Ethereum gibi diğer rakip Blockchain'lere kıyasla çok daha fazla işlem gerçekleştirebilir ve daha düşük işlem ücretleri talep eder.
Solana sadece 0,4 saniyelik bir blok süresine sahiptir. Bu, Solana topluluğuna sektördeki en iyi merkeziyetsiz Blockchain platformlarından biri olma potansiyeli verir.
Solona, PoS modeliyle birlikte son teknoloji bir PoH konsensüs mekanizması kullandığından, güvenlik ve ölçeklenebilirlik açısından kripto paralara öncülük etmektedir. Ayrıca, Solana'nın kullanıcı tabanı büyüdükçe, ağın boyutu ve merkeziyetsizliği, hacker'ların ağın güvenliği tehlikeye atmasını daha zor hale getirmektedir. Dolayısıyla, Blockchain'in gelecekte herhangi bir kesinti yaşama olasılığı bugüne kıyasla daha düşüktür.
Özetle Solana
Solana, merkeziyetsiz finans uygulamaları, çevrimiçi oyunlar ve ödeme sistemleri oluşturmak ve çalıştırmak için bir ağ sunduğu için piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra yaygın bir popülerlik kazandı.
Geliştiriciler bu ağı NFT projeleri için de kullanabilir. Ancak burada bir sorun var. Zira NFT piyasasındaki talep artışı ve bu talepteki çöküş, Solana'nın değerindeki çöküşte hayati bir rol oynamaktadır. Şirketin temellerine bakan uzun vadeli yatırımcılar için Solana'nın temelleri daha güçlü görünüyor ve bu da SOL coin'inin yatırım için mükemmel hale getiriyor.
Hisse senetlerinde olduğu gibi, daha yüksek risklerin daha yüksek ödüller getirdiği görülüyor; dolayısıyla piyasada çalkantılar yaşanmaya ve fiyat düzeltmeleri sürse bile, yüksek riskli bir varlık sınıfı olarak görülen kripto paralar size yüksek kazançlar sağlayabilir.